Uzaktan Çalışma Kültürü

Uzaktan çalışma, günümüzde oldukça popülerdir. Bunu sağlayan en önemli şey ise teknolojidir. Teknoloji ile birlikte insanların herhangi bir işyerine gitmeden istedikleri yerden çalışması mümkün oluyor. Özellikle korona virüs ile hayatımıza giren pandemi süreci, birçok firmanın uzaktan çalışma imkânı sağlamasına neden oldu.

Çalışan insanlar artık yapması gereken işleri evlerinden veya başka bir yerden yerine getirebiliyor. Profesyonel kişiler bu sayede işlerini istedikleri yerden yapabiliyor. Projelerin dikkat dağıtıcı etkenler olmadan en uygun alanlarda tasarlanması ve yerine getirilmesi, işlerin bitirilmesi hem insanlara hem de şirketlere birçok konuda fayda sağlıyor. 

Uzaktan Çalışma Hangi Araç ve Sistemler ile Yapılır?
Uzaktan çalışma imkânı sağlayan çok fazla araç ve sistem mevcuttur. Genel olarak bunu sağlayan en temel şey teknolojidir. Özel ve ağır makineler gerektirmeyen her işte uzaktan çalışma imkânı sağlamak mümkündür. Uzaktan çalışma kültürü, dokümanların online olarak çalışanlara ulaştırılması özelliğine sahiptir. 

Farklı programlar aracılığıyla çalışanlara dokümanlar ulaştırılır ve bunlar üzerinde çalışma yapması sağlanır. Aynı zamanda çalışma konusunda kolaylık sağlayan sesli ve görüntülü toplantı imkânı sunan uygulamalar da kullanılır. Bütün bunlar sayesinde uzaktan çalışma sistemi başarılı bir şekilde işler.

Hangi İşler İçin Uzaktan Çalışma Mümkündür?
Günümüzde çok sayıda iş alanında evden çalışma modeline geçiş yapmak mümkündür.  Ancak her şirket için bu imkânın olmadığını belirtmekte fayda var. Özellikle fiziksel iç gücünün ve varlığın çok sık gerekli olduğu iş alanlarında uzaktan remote çalışma modeline geçme imkânı olmayabilir. 

Tamamen evden çalışma modeline geçmek mümkün olmasa da her şirket belirli alanlardaki çalışanları için bu sistemi sunabilir. Çalışanların iş hayatında sürekli olarak şirkete gelmek ve gitmek zorunda olmaması çeşitli alanlarda avantaj sunarken bazı ufak dezavantajları da bulunuyor.

Uzaktan Çalışma Kültürünün Avantajları
Uzaktan çalışma kültürünün çok sayıda avantajı bulunuyor. Bunlardan en önemlisi ise ulaşım gibi bir sorunun olmamasıdır. Yol ve trafik gibi sorunlar yaşamayan işçiler evlerinden çalışarak hem kendileri için daha fazla zamana sahip olur hem de ulaşım nedeniyle ortaya çıkan yorgunluktan etkilenmez. Remote çalışma yöntemi ile dijitalleşme daha hızlı gerçekleşir ve bunu sağlayan çeşitli sistemler verimli bir şekilde kullanılabilir. 

Özellikle günümüzde virüs problemi devam ederken sağlık konusunda yaşanan sorunlardan etkilenme ihtimali azaltılır. Zamandan tasarruf sağlama konusunda da çok önemlidir. Bunun yanı sıra evden çalışmayla toplantı ve benzeri buluşma saatlerinde gecikme yaşanmaz. Bu ve benzeri avantajları ile evden çalışma oldukça etkili bir şekilde kullanılabiliyor.

Uzaktan Çalışmanın Dezavantajları
Evden çalışma genel olarak avantajları ile bilinir. Ancak bazı ufak dezavantajları da vardır. Bunların başında ekip ve iş birliği gelir. Şirket ortamında genel olarak birlikte çalışma söz konusudur. Bu sayede de ekip ruhu ortaya çıkar. Ancak remote çalışma yönteminde daha zayıf bir ekip ruhu ortaya çıkar. Şirket kültürü olarak adlandırılan şey geçmişten günümüze varlığını sürdürmüştür. 

Evden çalışma ise bu kültürün daha zayıf hale gelmesini sağlar. Teknolojinin gelişmesi, dijitalleşmenin her geçen gün daha yaygın hale gelmesi ile evden çalışma kültürü daha fazla popüler hale geliyor. Çalışanların şirketlerde beyin fırtınası gibi dayanışmalarına da evden çalışma kültüründe pek rastlanmaz.

Uzaktan Çalışma Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Evden çalışma belirli bir denetim ve disiplin çerçevesinde gerçekleştirilmek zorundadır. Aksi takdirde beklenilen verim alınamaz ve şirketler arasında gerekli koordinasyon sağlanamaz. Aynı fiziksel olarak sahip olunan ofisler gibi sanal bir ofis oluşturmak ve düzenli çalışma saatleri belirlemek gerekir. 

Toplantı ve konferansların uzaktan çalışma sürecinde dijital ortama aktarılmasına da dikkat etmek gerekir. Bu sayede şirket ortamını mümkün olduğu düzeyde korumak amaçlanmalıdır. Çalışanların iş hayatından kopmak yerine “iş hayatımdaki her şeyi evime taşıdım” şeklinde düşünmesini sağlamak bu noktada önemlidir. Böylece uzaktan çalışmanın en verimli şekilde geçirilmesi mümkün olur. 

Uzaktan Çalışma Sistemine Uyum Sağlama Yolları
Şirketlerin uzaktan çalışmaya uyum sağlaması için bazı şeylere dikkat etmesi ve önem vermesi gerekir. Öncelikle bir şirkette her birimin uzaktan çalışmaya adapte edilmesi çok zordur. Bu nedenle hangi departmanların buna uygun olduğunu belirlemek ve buna uygun sistemlerin, yöntemlerin belirlenmesi gerekir. Uzaktan çalışan kişilerin iş motivasyonunun düşmemesi ve şirket ortamından tam anlamıyla kopmaması için gerekli çalışmalar yapılmak zorundadır. 

Disiplin ve motivasyon sağlamak amacı ile sanal ortamda toplantı, görüşme ve konferanslar ayarlanmalıdır. Müşteriler ile uzaktan irtibata geçme ve tüketiciye sanal ortamda bilgi verme sisteminin oluşturulması da gerekir. Ofis dışı çalışma bu yöntemlerle daha uygun ve verimli bir hale getirilebilir. Şirketlerin günümüz şartlarında uzaktan çalışmaya geçiş yapması oldukça faydalıdır. Dijitalleşme sürecini en hızlı bir şekilde tamamlayan şirketlerin daha hızlı büyüdüğünü ve maliyet bakımından avantaj elde ettiğini söylemek mümkündür. 

Uzaktan Çalışmada Veri Güvenliğini Sağlama
Uzaktan çalışmayla ilgili en merak edilen konu veri güvenliğidir. Dijital ortamda paylaşılan verilerin güvenli bir şekilde aktarılması için güvenli ve profesyonel uygulama ile sistemleri tercih etmek gerekir. Bu sayede uzaktan çalışanlara gönderilen doküman ve bilgiler güvenle korunabilir. Siber güvenlik için bu alanda danışmanlık da alınabilir. Şirket çalışanları, çalışma arkadaşının sahip olduğu verileri alırken veya ona veri gönderirken böylece güvenle işlem yapabilir.

Uzaktan Çalışma Sistemi Nasıl Oluşturulur?
Uzaktan çalışmayı sağlayan sistem için ilk olarak organizasyonel yapılandırılma sağlanmalıdır. Daha sonra ise süreç tasarımı tamamlanır. Prosedürlerin de belirlenmesi gerekir. Hukuki yönetmeliğe uygun sistem kurulmalı ve aynı zamanda dijitalleşme için gerekli planlamanın yapılarak sistemin oluşturulması gerekir. Böylece çalışanlar dijital sisteme dâhil olmak üzere uzaktan çalışmaya başlayabilir.

Uzaktan Çalışma Ekibi Kurmak Gerekli Midir?
Uzaktan çalışmanın çalışma saatleri belirlenmeli ve bu saatlerde faaliyet gösterecek bir ekip kurulmalıdır. Uzaktan çalışmayla oluşturulan kültüre uyum sağlamak isteyen şirketlerin uzaktan çalışan ekip oluşturması ve bu şekilde faaliyet göstermesi gerekir. Kültüre uyum sağlayarak dijitalleşmeye ayak uydurmak ve uzaktan çalışmaya geçiş yapmak büyük şirketlerin çoğu tarafından tercih ediliyor.